Koepelplein 1E, Haarlem

020 – 486 81 52

Data-gedreven werken op basis van je CRM-data; gebruik je Tableau of PowerBI?

De verschillen tussen Tableau (Salesforce) en Power BI (Microsoft)

Via Customer Relationship Management (CRM) systemen hebben bedrijven tegenwoordig een schat aan informatie binnen handbereik. Voor veel bedrijven ligt er een uitdaging om deze data om te zetten naar bruikbare inzichten die waarde toevoegen en de klantervaring verbeteren. Met Tableau (Salesforce) en PowerBI (Microsoft) hebben bedrijven krachtige instrumenten tot hun beschikking om het volledige potentieel van hun CRM-data te benutten. Maar welke oplossing past het beste bij jouw organisatie? We nemen je mee in de voor- en nadelen van Tableau en PowerBI.

Wat hebben Tableau en PowerBI met elkaar gemeen?

Zowel Tableau als PowerBI zijn tools om data mee te analyseren, visualiseren en te delen. Ze bieden een breed scala aan grafiektypen en interactiviteit, zodat gebruikers op en intuïtieve manier data kunnen verkennen en inzichten kunnen verkrijgen. Dashboards en rapportages in PowerBI en Tableau zijn deelbaar en dit vergroot samenwerking en het lerend vermogen binnen je organisatie. Beide tools stellen je in staat om data uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen om zo een integraal beeld te krijgen van de processen binnen je organisatie. Op die manier krijg je zinvolle metingen en KPI’s!

Andere fijne functionaliteiten zijn onder meer: altijd toegang tot rapporten en dashboards dankzij mobiele apps en real-time inzichten en analyses dankzij integratie met real-time databronnen. Ook is artificial intelligence geïntegreerd in beide tools: denk daarbij aan AI die je assisteert bij het halen van inzichten uit je visualisaties en analyses.

Tableau:

Voordelen:
 1. Brede waaier aan databronnen: Tableau integreert naadloos met verschillende databronnen, inclusief CRM-systemen zoals Salesforce, Oracle en Pegasystems. Je kunt werken met Tableau Desktop op zowel Windows, MacOS als virtual environments. Hetzelfde geldt voor cloud-based data platformen. Daardoor kunnen gebruikers data afkomstig uit meerdere bronnen samenvoegen voor een integraal beeld.
 2. Geavanceerde visualisatiemogelijkheden: Tableau staat bekend om de mogelijkheden voor complexe en esthetische datavisualisaties. Deze zijn bovendien ook meer aan te passen naar de behoefte van de gebruiker ten opzichte van visualisaties in PowerBI.
 3. Schaalbaarheid: Tableau biedt schaalbare oplossingen voor zowel kleine bedrijven als zeer grote ondernemingen. Daardoor zijn flexibiliteit en groeipotentieel gewaarborgd naarmate bedrijven uitbreiden. Tableau kan prima met zeer grote hoeveelheden data omgaan zonder dat dit ten koste gaat van performance.
Nadelen:
 1. Kosten: Tableau is relatief duur voor organisaties die veel gebruikerslicenties nodig hebben of die toegang nodig hebben tot meer geavanceerde functionaliteiten. Tableau licenties worden echter gratis beschikbaar gesteld aan sommige Salesforce gebruikers.
 2. Steile leercurve: Hoewel de interface van Tableau intuïtief is, kan het leren van de meer geavanceerde functies en mogelijkheden meer tijd kosten, vooral voor beginners zonder technische voorkennis. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan gerust contact met ons op.
 3. Resource intensief: Het genereren van complexe visualisaties en het verwerken van grote datasets in Tableau kan aanzienlijke rekenkracht vereisen, wat mogelijk leidt tot prestatieproblemen indien dit op minder krachtige hardware draait.
Hoe je de kosten van Salesforce met 20% verlaagd met Managed Services

PowerBI:

Voordelen:
 1. Naadloze integratie met het Microsoft Ecosysteem: PowerBI integreert naadloos met andere Microsoft-producten, waaronder Office 365 en Azure. Dit zorgt voor een samenhangende analytische omgeving voor organisaties die al geïnvesteerd hebben in het Microsoft-ecosysteem.
 2. Betaalbaar: PowerBI biedt concurrerende prijsplannen, waaronder een gratis versie met beperkte functies en schaalbare betaalde opties. Daardoor is het toegankelijk voor bedrijven van alle groottes tegen lage opstartkosten.
 3. Makkelijker te leren voor beginners. Met name als je al wegwijs bent in Excel is PowerBI makkelijk te leren voor nieuwe gebruikers.
Nadelen:
 1. Beperktere visualisatiemogelijkheden: Hoewel PowerBI een breed scala aan visualisaties biedt, is het voor sommige gebruikers niet flexibel of esthetisch genoeg. PowerBI leent zich daardoor wat minder goed voor maatwerk visualisaties dan Tableau.
 2. Afhankelijkheid van Microsoft Ecosysteem: PowerBI werkt alleen op Microsoft computers. Hoewel integratie met Microsoft-producten een voordeel is voor sommige organisaties, kan het een beperking zijn voor bedrijven die andere software en systemen gebruiken.
 3. Beperkte integratie met verschillende databronnen: PowerBI kan beperkingen hebben bij het verbinden met bepaalde databronnen of bij het verwerken van zeer grote datasets. Daardoor is PowerBI minder geschikt voor organisaties die data in uiteenlopende bronsystemen opslaan.

De verschillen op een rijtje

Feature

Tableau

PowerBI

Geavanceerde analyses

X

 

Geavanceerde visualisaties

X

 

Integratie met diverse databronnen

X

 

Goede performance met grote datasets

X

 

Flexibiliteit / Aanpasbaarheid

X

 

Lage (opstart)kosten

 

X

Gebruiksvriendelijk voor beginners

 

X

Integratie met Microsoft ecosysteem

 

X

Analyses o.b.v. Machine Learning Modellen

X

X

Real-time Analytics

X

X

AI-Assistentie

X

X

On-premise & cloud implementatie

X

X

Wil jij weten hoe jij de meeste waarde haalt uit je CRM data met behulp van Tableau of PowerBI? Neem dan contact met ons op of laat onderstaand terugbelverzoek achter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Wij willen je graag op de hoogte houden van het nieuws rondom onze diensten die jou interesseren. Het enige wat je daar voor dient achter te laten zijn jouw mailadres en je voornaam. Vanaf dat moment zullen we je van tijd tot tijd een Ebicus update sturen.

Meest recente blogs: