Koepelplein 1E, Haarlem

020 – 486 81 52

Meet non-profit Salesforce consultant Alex

Salesforce consultant gespecialiseerd in non-profitorganisaties

Alex is senior Salesforce consultant bij Ebicus en heeft jarenlange ervaring bij verschillende non-profit organisaties. Ondanks dat iedere non-profit organisatie een uniek doel nastreeft, ziet hij een aantal processen vaak terugkomen. Want één van de dingen die we bij Ebicus de afgelopen 20 jaar hebben ervaren is dat iedere branche uniek is en het gebruik van CRM-systemen enorm kan verschillen. Alex heeft in juni 2021 een Salesforce implementatie gedaan bij ParkinsonNL. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen als Salesforce consultant, gespecialiseerd in non-profitorganisaties – met Salesforce Nonprofit Success Pack (NPSP) – en gaat hij in op dit mooie project.

Lead Salesforce consultant bij implementatie ParkinsonNL

ParkinsonNL is een startende stichting en heeft als missie om de best mogelijke Parkinsonzorg in Nederland te verlenen. De stichting is in juni live gegaan met een grote campagne om zo met een vliegende start te beginnen.

Het belangrijkste onderdeel wat ingericht moet worden is de integratie met de website. Dit houdt in dat wanneer iemand doneert, een formulier invult of zich inschrijft voor de nieuwsbrief dit direct binnenkomt in Salesforce. Een ander belangrijk onderdeel is de inrichting van het financiële proces. Er moeten straks incasso’s kunnen draaien en bankbestanden moeten ingelezen kunnen worden. Daarnaast moet de servicekant opgezet worden zodat wanneer mensen contact met ons opnemen dit op de juiste plek binnenkomt. 

Welke kernprocessen zie je bij non-profitorganisaties vaak terugkomen?

Als Salesforce consultant bij non-profitorganisaties zie ik vaak dat de financiële gegevens van de donateurs in het CRM-systeem zitten. Op deze manier heb je namelijk direct inzicht in de giften die mensen hebben gegeven. Wanneer iemand opbelt wil je tenslotte gelijk weten wat hij of zij heeft gegeven, gedaan en welke mailingen diegene heeft ontvangen.

Deze processen kun je natuurlijk nog veel verder doortrekken. Zo hebben we bij één van mijn klanten er bijvoorbeeld voor gezorgd dat op het moment dat iemand telefonisch contact opnam met de organisatie, de servicemedewerker vanuit één plek direct bijvoorbeeld een:

  • Lidmaatschap kon starten;
  • Overeenkomst kon beëindigen;
  • Verhuizing kon doorvoeren;
  • Overlijden kon doorvoeren.

Hierdoor waren de servicemedewerkers in staat om iemand binnen 2 minuten door het systeem te leiden. Wat heeft geleid tot een verhoging van de efficiëntie en effectiviteit.

Hoe automatiseer je processen in Salesforce?

Salesforce kent verschillende methoden voor het automatiseren van processen. Mijn absolute favoriet is om te werken met Flows, aangezien je hiermee de meeste kanten op kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende stappen definiëren met bijbehorende invulschermen voor de gebruiker waardoor je een heel proces af kunt handelen. Met de komst van Salesforce merken organisaties dan ook een aanzienlijk verschil in hoe snel ze nu een bepaalde ‘workload’ kunnen afhandelen.

Hoe zorg je er met de klant voor dat het maximale uit de Salesforce omgeving wordt gehaald?

De samenwerkingsmodus is per klant heel verschillend. De ene klant heeft de wensen & requirements al gedetailleerd uitgewerkt waardoor ik een wat meer uitvoerende rol aan kan nemen. Maar de andere klant kan hier nog zoekende in zijn waardoor ik meer advies en training geef om zo de doelstellingen van de klant te koppelen aan de mogelijkheden in Salesforce.

Maar wat de manier van werken ook zal zijn, samen gaan we proactief aan de slag om de Salesforce omgeving zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de manier van werken.  

Marketing automation the next step?

Voor ParkinsonNL is de eerste stap de CRM-implementatie. We zijn momenteel druk bezig om de omgeving in te richten zodat alle hoofdprocessen goed lopen. Zodra de basis staat kunnen we inderdaad gaan kijken hoe het proces gefinetuned kan worden. Marketing automation zou een goede stap kunnen zijn om steeds gerichter en efficiënter donateurs kunnen gaan benaderen, bereiken en behouden. Maar eerst… de implementatie!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste weetjes, trends & ontwikkelingen op het gebied van Salesforce.org voor non-profitorganisaties? Volg dan Ebicus en Alex op LinkedIn!

Benieuwd hoe de Salesforce implementatie bij ParkisonNL is afgelopen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Wij willen je graag op de hoogte houden van het nieuws rondom onze diensten die jou interesseren. Het enige wat je daar voor dient achter te laten zijn jouw mailadres en je voornaam. Vanaf dat moment zullen we je van tijd tot tijd een Ebicus update sturen.

Meest recente blogs: