Koepelplein 1E, Haarlem

020 – 486 81 52

Klantcase ParkinsonNL: Salesforce implementatie

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening in Nederland. Deze ziekte heeft ingrijpende gevolgen voor de patiënt, maar ook voor familie en geliefden. ParkinsonNL is een nieuwe organisatie die fondsen werft voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, innovatie en voorlichting. In juni ging de website parkinson.nl live en startte de campagne Zet parkinson op 1. Als Ebicus zijn wij blij dat we deel hebben kunnen uitmaken van de lancering van dit prachtige doel door de implementatie van de door ParkinsonNL nieuw aangeschafte Salesforce.org omgeving – specifiek gericht op non-profit organisaties –  en de integratie met de website. Om een goed beeld te krijgen van ParkinsonNL, hun gebruik van Salesforce en de rol die Ebicus in dit project heeft gespeeld hebben we Barbara Stork mogen interviewen. Barbara is verantwoordelijk voor strategie en fondsenwerving bij ParkinsonNL en vertelt vol enthousiasme over de organisatie, het project en de samenwerking.

Over ParkinsonNL

ParkinsonNL is onderdeel van de Parkinsonalliantie. Een samenwerking van organisaties in Nederland die zich bezighouden met parkinson en die door de krachten te bundelen elkaar versterken en samen impact willen creëren. Binnen deze alliantie focust ParkinsonNL zich op fondsenwerving om zo onderzoek, innovatie en voorlichting op het gebied van Parkinson mogelijk te maken.

Barbara, kun je wat meer vertellen over jouw rol binnen ParkinsonNL?

In februari 2021 ben ik gestart bij ParkinsonNL om de strategie voor de fondsenwerving te ontwikkelen. We waren echt nog startende waardoor we eerst de organisatie in moesten richten. Tegelijkertijd kregen we al snel een harde deadline dat we in juni moesten gaan lanceren.

Hiermee doelt Barbara op de lancering van ParkinsonNL in de media afgelopen juni bij Humberto aan tafel met een lied waaraan o.a. Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs hebben meegewerkt. Beiden lijden helaas aan Parkinson.

Barbara vervolgt: Uiteindelijk in maart hebben we de go van de Parkinson Vereniging gekregen dat ParkinsonNL het gezicht naar buiten mocht worden. In andere woorden, vanaf maart konden we dus pas aan de slag om in juni te lanceren. Dan komt er natuurlijk in hele korte tijd enorm veel vragen op je af, hoe gaan we:

  • De fondsenwerving opzetten?
  • Donateurs werven?
  • Deze gegevens verwerken?
    • Gaan we met Excelletjes werken of gaan we voor een professionelere aanpak met een CRM-systeem?
  • De website inrichten?

Al snel maakten we de keuze om te focussen op de website ontwikkeling en de inrichting van een CRM-systeem. Na een kort selectieproces werd duidelijk dat Salesforce de beste oplossing voor ParkinsonNL bood. Onze eerdere ervaringen met Salesforce waren goed en daarnaast heeft Salesforce flinke stappen gezet in de non-profit markt (Salesforce.org).

Ondanks dat we als ParkinsonNL momenteel nog klein zijn, hebben we wel grote ambities. En om deze ambities waar te kunnen maken is het belangrijk dat we direct de basis op orde hebben. Dat gebeurt met een professioneel CRM-systeem als Salesforce.

Samenwerkingsverband met Maag Lever Darm Stichting

Bij ParkinsonNL zijn we onderdeel van ‘Het Huis voor de gezondheid’. In dit ‘huis’, waar meerdere gezondheidsfondsen bijeenkomen, sluit de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bij ParkinsonNL goed aan. Met de MLDS zijn we in 2021 een samenwerkingsverband aangegaan om zo elkaars resources en expertises optimaal te benutten. Dit omdat er ten eerste een directe relatie is tussen darmen en brein, en brein en Parkinson. En ten tweede is het financieel gezien als startende organisatie erg handig om met een bestaande organisatie de resources en expertises (van werknemers) te delen.

De MLDS heeft anderhalf jaar geleden succesvol een Salesforce implementatie afgerond. Met oog op het delen van deze ‘backoffice van MLDS’ is het handig dat in ieder geval de achterkant van de Salesforce applicatie van ParkinsonNL zo ingericht wordt dat de manier van werken voor de medewerkers bijna hetzelfde blijft. Ongeacht dat ze voor verschillende organisaties aan het werk zijn en ze switchen van systemen, blijft de manier van werken, de processen en de omgeving hetzelfde. Zo kunnen de medewerkers zonder nieuwe trainingen snel hun weg in de Salesforce omgeving van ParkinsonNL kunnen vinden.

Hoe heb je Ebicus geselecteerd voor de Salesforce implementatie en integratie met de website?

Met dit in gedachte zijn we op zoek gegaan naar een partner om Salesforce in te richten en te integreren met de website. En ik zal heel eerlijk bekennen dat Ebicus niet op mijn shortlist stond om de implementatie te doen. Na een aantal bedrijven te hebben benaderd, was er een voorkeur om te werken met de consultant die ook als Lead Consultant betrokken was bij de implementatie van MLDS. Alex Wijnands startte 1 april bij Ebicus en 1 en 1 werd twee. De kennis van Salesforce van Alex en zijn uitgebreide en jarenlange ervaring bij non-profitorganisaties was dermate van toegevoegde waarde dat we uiteindelijk voor Ebicus hebben gekozen. 

We zijn direct aan de slag gegaan waardoor we binnen een ontzettend korte periode (1 april – half juni klaar) een Salesforce omgeving hebben ingericht met daarbij de integratie met de website. De omgeving van MLDS fungeerde weliswaar als blauwdruk en Alex putte dan ook zeker uit hetgeen hij daar succesvol heeft neergezet, maar ook was er meer focus tijdens de implementatie op een aantal belangrijke processen in het fondsenwervingsproces. Denk hierbij aan:

  • De manier waarop donateurs in Salesforce als Accounts en Contacts vastgelegd worden wanneer zij zich aanmelden op de website;
  • Het kunnen aanmaken en verwerken van incassomachtigingen in Salesforce;
  • Het kunnen inlezen van bankbestanden in Salesforce;
  • De manier waarop we verschillende verzoeken afhandelen: vragen, verhuizingen, etc.

En eigenlijk mogen we deze successen wel wat vaker vieren, want om binnen zo’n korte tijd een organisatie, implementatie van Salesforce, nieuwe website en integratie neer te zetten is wel iets om trots op te zijn.

Wil je meer weten over ParkinsonNL?

Wil je ook donateur worden en ParkinsonNL ondersteunen? Ga dan naar ParkinsonNL en geef dat kleine beetje extra. Alle donaties komen netjes in Salesforce terecht waardoor ParkinsonNL nu op real-time basis inzicht heeft in haar donateurs. En dat op een overzichtelijk dashboard!

Meet non-profit Salesforce consultant Alex!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Wij willen je graag op de hoogte houden van het nieuws rondom onze diensten die jou interesseren. Het enige wat je daar voor dient achter te laten zijn jouw mailadres en je voornaam. Vanaf dat moment zullen we je van tijd tot tijd een Ebicus update sturen.

Meest recente blogs: