Koepelplein 1E, Haarlem

020 – 486 81 52

Haal het maximale uit Salesforce dankzij Custom Code Scans

In deze blog bespreek ik de meest effectieve manieren om de custom code in jouw Salesforce omgeving te beoordelen en te verbeteren met uitgebreide statische code-analyse. Na het lezen van dit blog weet je precies wat de kracht en de essentie is van onze Code Scan in Salesforce. We gaan in op de beschikbare opties zodat je over de tools beschikt waarmee je de custom code in Salesforce kunt evalueren en optimaliseren. Daarnaast geven we ook twee mogelijkheden waarmee je jouw nieuw geschreven code kunt evalueren en beoordelen.

Zodoende heb je na het lezen van deze blog de juiste handvatten om jouw huidige code te beoordelen en tegelijkertijd de methodiek om ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar ‘goede’ code je Salesforce omgeving binnenkomt!

1. CodeScanTool van Autorabit: ontketen het potentieel van automatisering

De eerste tool die je kunt gebruiken bij het beoordelen en verbeteren van je geschreven code in Salesforce is een volledige geautomatiseerde tool, bijvoorbeeld die van AutoRabit. Met een dergelijke tool benut je de kracht van geautomatiseerde code-analyse. Hoewel het een betaalde oplossing is, is de effectiviteit ervan bij het beoordelen van je geschreven code ongeëvenaard. Je krijgt geheel geautomatiseerd inzicht in best practices, worden er bugs gedetecteerd, worden kwetsbaarheden in je omgeving geïdentificeerd, wordt je security-level beoordeeld enzovoort. Met een tool zoals AutoRabit ervaar je een niveau van nauwkeurigheid en efficiëntie.

In onderstaande screenshot zie je bijvoorbeeld welke kwetsbaarheden er zijn geïdentificeerd, geordend op ernstigheid. Als je de kwetsbaarheid opent in de tool wordt direct weergegeven hoe je dit kunt oplossen.

Maar ondanks ons enthousiasme over een dergelijke tool als AutoRabit zien we ook dat deze voornamelijk geschikt is voor Enterprise omgevingen. De tool levert vergaande en zeer waardevolle inzichten op maar dat is dan ook te zien aan het prijskaartje. 

Major vulnerabillities geïdentificeerd door middel van Code Scan

2. Programming Mistake Detector (PMD): gratis codescantool

Als het gaat om het analyseren en beoordelen van APEX, LWC en AURA, is PMD de beste optie. Met de gratis PMD-tool kun je jouw code evalueren aan de hand van een reeks verschillende regels, waardoor je verzekerd bent van een foutloze en veilige ontwikkeling in je sandbox-omgeving. Hoewel het semi-automatisch is, biedt PMD een opmerkelijk niveau van maatwerk om aan jouw specifieke eisen te voldoen. Hoewel het misschien de rapportage-inzichten van geautomatiseerde tools zoals AutoRabit mist, kun je er zeker van zijn dat PMD je zal helpen jouw doelen snel en effectief te bereiken. 

Op onderstaande screenshot zie je dat we op basis van een gestelde PMDRuleSet (Apex) de ontwikkelde code hebben geëvalueerd. Waarna vervolgens alle bevindingen naar boven komen en je direct kunt starten met optimaliseren. 

Code Scan met behulp van PMD

3. Efficiënt beoordelen van nieuw ontwikkelde code

Naast dat er tools ter beschikking zijn om je huidig geschreven code te evalueren en beoordelen, zijn er ook twee manieren om ervoor te zorgen dat ervan af nu alleen nog optimaal geschreven code toegevoegd wordt aan jouw Salesforce omgeving.

A. Manuele expert reviews in de Sandbox-omgeving

De eerste optie is een combinatie van jouw developer skills met handmatige codebeoordelingen in de Sandbox-omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld nauw samenwerken met een expert Developer om jouw nieuw ontwikkelde code nauwkeurig te beoordelen en te verfijnen. Deze hands-on aanpak staat garant voor een grondige analyse en optimalisatie van je Salesforce omgeving. 

 B. Code Scan in Salesforce met GitHub: maakt samenwerking en controle mogelijk

De tweede optie voor naadloze codebeoordelingen is door gebruik te maken van GitHub. Met GitHub verbeter je de samenwerking tussen je teamleden met intuïtieve wijzigingslogboeken, geautomatiseerde verplaatsing naar je Salesforce omgeving en een robuust versiebeheer. GitHub zorgt voor een soepel en gecontroleerd codebeoordelingsproces, waardoor je samen met je team naadloos kunt samenwerken, met behoud van een betrouwbare en transparante ontwikkelingscyclus. 

Implementeer deze krachtige technieken voor het doen van Code Scan in Salesforce om jouw ontwikkelingsproces naar een hoger niveau te tillen en een eersteklas codekwaliteit te garanderen. Versterk je team, optimaliseer jouw workflow en ontgrendel vandaag nog de mogelijkheden van uitgebreide code-analyse! 

Code Scan met behulp van GitHub

Wil je een keer sparren over de werking van PMD en de mogelijkheden bespreken? Laat dan een terugbelverzoek achter en onze Salesforce Developer Saiyam helpt je graag verder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Wij willen je graag op de hoogte houden van het nieuws rondom onze diensten die jou interesseren. Het enige wat je daar voor dient achter te laten zijn jouw mailadres en je voornaam. Vanaf dat moment zullen we je van tijd tot tijd een Ebicus update sturen.

Meest recente blogs: